Ползи от използването на шипково масло

Шипковото масло e основна съставка в голяма част от натуралните козметични продкти. Благодарение на богатото съдържание на антиоксидантни, незаменими мастни киселини и третиноин, то омекотява, овлажнява и придава свеж и сияен вид на кожата, забавя появата на преждевременни финни линии и бръчки, причинени от фотостареене, и намалява появата на пигментни петна.

Маслото от шипка се извлича чрез студено пресоване на семената на растенията Rosa Canina и Rosa Rubiginosa (от последното произхожда маслото от Rosa Mosqueta), принадлежащи към семейство Rosaceae/Розоцветни. Шипката е многогодишен храст, достигащ дължина 3 – 5 метра. Стъблото и дръжките на листата са покрити с бодли, цветовете са единични, розови или бели, а плодовете са лъскави, яркочервени, месести, с власинки отвътре и много на брой семена. Цъфти от май до юли, а плодовете узряват през есента.

Плодовете на шипката са изключително богати на витамин С, каротеноиди, минерали, вит. B1, B2. Семената ѝ съдържат вит. Е, а маслото, извлечено от тях, е богато на незаменими мастни киселини. Поради високото съдържание на полезни вещества, в народната медицина шипката се използва за повишаване защитните сили на организма и укрепване на сърцето и кръвоносната система.

Характеристики и химичен сътав

Студено пресованото масло от шипка е с оранжев цвят и лека зелена миризма с нотки на пресни семена. Съдържа големи количества полиненаситени мастни киселини – между 25 и 35% α-линоленова киселина и около 46% линолова киселина, което го прави леко и бързопопиващо масло, но също и по-податливо на окисляване.

a glass bottle with rosehip oil

Шипковото масло съдържа още и:

  • Каротеноиди – органични пигменти, естествено съдържащи се в растенията, които придават оранжево-червен цвят на маслото
  • Третиноин – активна форма на витамин А, често използвана в дерматологията заради своето лечебно действие на клетъчно ниво (по-големи количества се съдържат в маслото от Чилийска шипка)
  • Витамин Е (около 1300 mg / kg) – естествен антиоксидант
  • Витамин К – стимулира коагулацията, правейки го ефективно при розацея и дифузно зачервяване
  • Сквалени – основни компоненти на повърхностния слой на кожата имащи омекотяващи и антиоксидантни свойства

Маслото от шипка е единственото растително масло съдържащо третиноин, който помага за възстановяване на увредената кожа. Това го прави изключиетлно ефективно при заличаване на белези, регенериране на кожата и намаляване на финните линии. Процентното съдържание на третиноин в маслото зависи от вида на растението, от което се извлича, като при чилийската шипка Rosa Rubiginosa се наблюдава по-високо количество – 0.00036%. За сравнение, продуктите предназначени за лечение на акне и белези обикновено съдържат минимум 0.001% третиноин.

Приложение и ползи

Маслото от шипка е леко и сухо с бърза скорост на попиване и усвояване. Това го прави подходящо за всички типове кожа, особено зряла, чувствителна, мазна или увредена кожа. Съдържащите се в него полиненаситени мастни киселини овлажняват, успокояват и подобрявт функциите на кожната бариера, която предпазва кожата от изсушаване, а антиоксидантите предпазват от преждевременно стареене, причинено от слънчевите лъчи.

Като козметичен продукт може да се използва при грижата за кожа, слконна към акне, атопичен дерматит, стрии, образуване на пигментни петна, дифузно зачервяване и розацея, както и за подхранване на кожата след излагане на слънце.

Още информация за използването на маслото от шипка в козметиката може да прочетете ⇢ тук.