Етерично масло от Тамян

lat. Boswellia carteri / serrata

Тамянът е ароматнa смола, която се извлича от растенията от рода Boswellia – красиви дървета с изобилни перести листа и малки бели или бледорозови лъскави цветя. Произхождащи от региона на Червено море, днес дърветата от рода Boswellia се срещат в горещите и сухи места в Североизточна Африка и средиземноморския регион. Ароматната смола се получава в следствие нараняване кората на дървото – в началото се появява млечнобяла течност, която формира кехлибарени капки. Събира се след втвърдяването ѝ.  Добивът на смола е най-разпространен в Сомалия, Етиопия, Оман, Обединени арабски емирства и Индия.

За извличане на етеричното маслo най-често се използва смолата от видовете Boswellia carterri, Boswellia serrata и Boswellia sacra, а получаването на ценното масло става чрез парна дестилация или екстракция със свръхкритичен въглероден диоксид. Етеричното масло от тамян има светъл цвят и топъл и опушен аромат с пикантни и балсамови нюанси и леки свежие цитрусови нотки. Като базов аромат, маслото от тамян се съчетава добре със сандалово дърво, бор, ветивер, здравец, лавандула, мимоза, нероли, портокал, бергамот, камфор, босилек, черен пипер, канела. 

Заради своите ценни качества тамянът е използван от хилядолетия в различни култури по света както в холистичната медицина, така и в религиозните практики и ритуали. В древен Египет се е използвал в парфюмерията и като козметично средство за подмладяване, а в източната медицина е намирал приложение в лечението на широк спектър от заболявания като сифилис, ревматизъм, инфекции на дихателните и пикочните пътища, кожни заболявания, както и храносмилателни и нервни оплаквания. Тамянът има съществено значение в Християнството и се смята за един от подаръците, които тримата мъдреци поднасят на новородения Исус. Вярва се, че ароматът, получаван от горенето на тамян, изчиства негативните енергии, пречиства дома и подобрява връзката с духовния свят.

Ароматерапия

В ароматерапията тамянът помага за стимулиране и фокусиране на ума и подобряване на концентрацията и паметта, поради което често се използва по време на медитация или за задълбочаване на духовността. Облекчава стреса, напрежението, тревожността и страха, приповдига настроението и насърчава положителните емоции.

В козметиката

Като козметично средство маслото от тамян:

  • стяга,  тонизира и почиства кожата
  • стимулира регенерацията на кожните клетки
  • изглажда бръчките и фините линии и забавя признаците на стареене
  • има антибактериално действие и е особено подходящо за проблемна кожа

Източници:

Lawless, Julia. The Encyclopedia of Essential Oils. Element, 1996.

Worwood, Valerie Ann. The Complete Book of Essential Oils and Aromatherapy: Over 800 Natural, Nontoxic, and Fragrant Recipes to Create Health, Beauty, and Safe Home and Work Environments. New World Library, 2016.