Ролята на колагена и еластина в кожата

Кожата е изградена от епидермис – най-външният слой, който задържа влагата и осигурява защита срещу вредни вещества, и дерма, в която се намират кръвоносни съдове, нерви, жлези, както и колаген и еластин – основни протеини за изграждане и поддържане на структурата на кожата.

Колаген

Колагенът е основен структурен протеин, намиращ се в различните съединителни тъкани на тялото, където осигуряват здравина и твърдост. Той съставя около 70% от дермата и е известен и с това, че поддържа кожата стегната, гъвкава и гладка и ѝ придава младежки вид. След 25-ата година тялото започва да произвежда с 1% по-малко колаген всяка година и това води до появата на фини линии и бръчки. Намаленото производство и разрушаването на съществуващия колаген се ускорява и от външни фактори като прекомерно излагане на слънце, стрес, тютюнопушене, лоши хранителни навици, които водят до преждевременно стареене.

Еластин

Еластинът също е протеин, който се намира в съединителната тъкан. Той придава гъвкавост на кожата и ѝ позволява се върне в първоначалната си форма след разтягане или свиване. При навлизане в пубертета, тялото спира да произвежда еластин и както при колагена, вредните UV лъчи разрушават наличните еластинови влакна. Това намалява еластичността на кожата и тя става отпусната.

Ако процесът на стареене на кожата е неизбежен, то ние имаме възможността да го забавим, като се предпазваме от ултравиолетовите лъчи и набавяме на организма необходимите витамини и минерали, които могат да помогнат за подобряване на външния вид на застаряващата кожа.